Gränna Pingstförsamling
Gränna Pingst

Tikva

Tikva är en träningsform på kristen grund som riktar sig till hela människan. Tikva betyder hopp på hebreiska. Under passet så stärker vi Kroppsmedvetenhet och balans. Hälsa till ande, själ och kropp, andningsövningar, vara i nuet, lyssna in kroppen.

Bakgrund

Tikva-konceptet skapades av Mimmi Edin och träningsformen utvecklades i Kungsportskyrkan i Huskvarna, där Mimmi då var projektledare för församlingens friskvårdsarbete. I dag utförs träningen på många platser över hela landet. Tikva växte fram ur Mimmi Edins eget behov av helhetsträning efter en whiplash skada. Tillsammans med en fysioterapeut tog hon fram lugna, stärkande rörelser för att främja blodcirkulationen, och byggde sedan på med rogivande, specialskriven musik av Fredrik Larsson, samt speciellt utvalda bibelord som läses under passen för att ge kraft och inspiration.

Tikvas värdeord, Tanke, Insikt, Kroppskännedom, Välbefinnande och Avslappning

Du behöver inte vara vältränad för att träna Tikva. Det krävs varken speciell utrustning eller särskilda lokaler. Av den anledningen vågar vi påstå att Tikva har något att erbjuda alla oavsett var man är på resan mot ett helare liv.

Ett pass

Tikva innefattar hela dig. Rörelserna är enkla och effektiva kroppsövningar för ökad smidighet, förbättrad andning samt ökad blodcirkulation som ska främja rörlighet och bygga stabilitet. Alla kan vara med och delta efter egen förmåga, antingen via att aktivt vara med i rörelserna eller genom att bara lyssna sig igenom passet.

Tikva-rörelserna jobbar i första hand med dynamisk stretching där kroppen är i rörelse och inte stannar i muskelns ytterlägen någon längre stund. Genom att jobba på det sättet ökar blodcirkulationen till i muskeln vilket gör den varm och mjuk. Den ökade blodtillförseln hjälper även muskelns återhämtning. De muskler som är i fokus sitter i områden där överansträngning och smärta är vanligt förekommande.

Under passet läser vi uppmuntrande bibelord som bygger upp och ger positiva bilder av deltagarna och deras omgivning. Man behöver inte vara troende för att praktisera Tikva utan det är öppet för alla.

Diplomering

Tikva är ett registrerat varumärke vilket innebär att konceptet ägs av Tikvas förening. Detta innebär att alla som deltar i ett Tikva-pass kan känna sig trygga i att konceptet är detsamma oavsett ort. Att instruktörerna har en utbildning och ett förhållningssätt som överensstämmer med den värdegrund, tankar och avsikter som presenteras på www.tikva.se samt materialet som instruktörerna får.

Varje instruktör måste ha ett aktuellt medlemskap i föreningen för att få praktisera som legitimerad instruktör efter avslutad diplomering.