GrÀnna Pingstförsamling

Tikva

Tikva Àr en trÀningsform pÄ kristen grund som riktar sig till hela mÀnniskan. Tikva betyder hopp pÄ hebreiska. Under passet sÄ stÀrker vi Kroppsmedvetenhet och balans. HÀlsa till ande, sjÀl och kropp, andningsövningar, vara i nuet, lyssna in kroppen.

Bakgrund

Tikva-konceptet skapades av Mimmi Edin och trÀningsformen utvecklades i Kungsportskyrkan i Huskvarna, dÀr Mimmi dÄ var projektledare för församlingens friskvÄrdsarbete. I dag utförs trÀningen pÄ mÄnga platser över hela landet. Tikva vÀxte fram ur Mimmi Edins eget behov av helhetstrÀning efter en whiplash skada. Tillsammans med en fysioterapeut tog hon fram lugna, stÀrkande rörelser för att frÀmja blodcirkulationen, och byggde sedan pÄ med rogivande, specialskriven musik av Fredrik Larsson, samt speciellt utvalda bibelord som lÀses under passen för att ge kraft och inspiration.

Tikvas vÀrdeord, Tanke, Insikt, KroppskÀnnedom, VÀlbefinnande och Avslappning

Du behöver inte vara vÀltrÀnad för att trÀna Tikva. Det krÀvs varken speciell utrustning eller sÀrskilda lokaler. Av den anledningen vÄgar vi pÄstÄ att Tikva har nÄgot att erbjuda alla oavsett var man Àr pÄ resan mot ett helare liv.

Ett pass

Tikva innefattar hela dig. Rörelserna Àr enkla och effektiva kroppsövningar för ökad smidighet, förbÀttrad andning samt ökad blodcirkulation som ska frÀmja rörlighet och bygga stabilitet. Alla kan vara med och delta efter egen förmÄga, antingen via att aktivt vara med i rörelserna eller genom att bara lyssna sig igenom passet.

Tikva-rörelserna jobbar i första hand med dynamisk stretching dÀr kroppen Àr i rörelse och inte stannar i muskelns ytterlÀgen nÄgon lÀngre stund. Genom att jobba pÄ det sÀttet ökar blodcirkulationen till i muskeln vilket gör den varm och mjuk. Den ökade blodtillförseln hjÀlper Àven muskelns ÄterhÀmtning. De muskler som Àr i fokus sitter i omrÄden dÀr överanstrÀngning och smÀrta Àr vanligt förekommande.

Under passet lÀser vi uppmuntrande bibelord som bygger upp och ger positiva bilder av deltagarna och deras omgivning. Man behöver inte vara troende för att praktisera Tikva utan det Àr öppet för alla.

Diplomering

Tikva Àr ett registrerat varumÀrke vilket innebÀr att konceptet Àgs av Tikvas förening. Detta innebÀr att alla som deltar i ett Tikva-pass kan kÀnna sig trygga i att konceptet Àr detsamma oavsett ort. Att instruktörerna har en utbildning och ett förhÄllningssÀtt som överensstÀmmer med den vÀrdegrund, tankar och avsikter som presenteras pÄ www.tikva.se samt materialet som instruktörerna fÄr.

Varje instruktör mÄste ha ett aktuellt medlemskap i föreningen för att fÄ praktisera som legitimerad instruktör efter avslutad diplomering.